W.E.L.C.O.M.E

web counter
Selamat Datang, Terima Kasih

Selasa, 2 November 2010

Mee Udang


MEE UDANG



Bahan-bahan A untuk kuah :

Udang sederhana besar - 1 kilo
Stok daging
Daging rebus
Sotong
Ubi keledek - 2 ke 3 biji
Lobak merah - 1 batang (ubi keledek n lobak rebus dulu n blender sampai hancur)
Bawang besar, bawang merah n bawang putih (dikisar)
cili kering dikisar juga
sos cili - 2 sudu
sos tiram - 2 sudu
minyak utk menumis
garam n gula secukup rasa

Cara2 nak buat kuah :

Panaskan minyak utk menumis. Masukkan bawang besar, bwg merah n bwg putih yg telah dikisar. Tumis hingga naik bau. Masukkan cili kisar dan kacau. Masukkan sos cili n sos tiram...

kemudian masukkan ubi keledek n lobak yg dah diblender serta stok daging.... tujuan ubi n lobak utk memekatkan kuah n rasa manis semulajadi... biar sampai mendidih... masukkan daging.. udang n sotong... n biar sampai masak.. jg lupa garam n gula secukup rasa.. (saya masak tak guna tok aji, tp terpulang pd citarasa anda.. :))


Bahan B:

Mee kuning

Sawi yg dicelur

Tauhu yg dh di goreng

Telur rebus

Tauge kalau suka

Daun bawang/sup

Bawang goreng

Cara nak hidang... Mcm mkn mee rebus tu ler... hehhee... Letak jer semua bahan B dlm mangkuk.. n campur kuah.. Siap n makan...


Selamat mencuba... :))

1 ulasan: