W.E.L.C.O.M.E

web counter
Selamat Datang, Terima Kasih

Rabu, 3 November 2010

Kembung Grill ala Portugis

KEMBUNG GRILL ALA PORTUGIS



Bahan-bahan

Ikan Kembung (Ikan lain pun boleh, ikut selera masing2)
Aluminium foil
Daun pisang
Cili Kering - 10 tangkai
Bawang besar - 1 labu
Bawang merah - 2 ulas
Bawang putih - 1 ulas
Udang kering
Taucu - 50 gram (1 peket kecil)
Asam Jawa
Minyak masak untuk menumis
Garam dan Gula secukup rasa

Cara-caranya:

Blender semua bahan berwarna merah di atas. Panaskan minyak untuk menumis. Masuk semua bahan yang telah diblender tadi. Tumis sampai naik minyak dan bau. Kemudian masukkan asam jawa, garam dan gula secukup rasa.

Letakkan ikan di atas aluminium foil yg dah dilapik dengan daun pisang. Curahkan sambal yg dah dibuat tadi. Balut dan letakkan di atas kuali pan. Api mestilah dlm keadaan sederhana. Masak dlm 7 ke 10 minit.

Cara hidangan:

Perahkan asam limau sebagai penyedap. Sedap dimakan dengan nasi putih yang panas.


Tiada ulasan:

Catat Ulasan