Semua masakan ni aku masak sendiri. Ada sebahagiannya adalah resepi sendiri dan ada jugak dari resepi yang aku googles dari blog-blog berkenaan. Selamat menjamu mata... ;)
Tentu ramai yg pelik dengan nama resepi ni kan.. Tp sedap sgt tau. First time makan kat Restoran Thai kat Cheras. Terus jatuh hati... hehehe...
Weekend lepas berkesempatan nak buat sendiri. Caranya amat mudah dan rasanya pasti sedap.
Weekend lepas berkesempatan nak buat sendiri. Caranya amat mudah dan rasanya pasti sedap.
KERABU KAKI AYAM
Bahan-Bahan:
200 gm kaki ayam
5 ulas bawang merah - hiris halus
2 batang serai - hiris halus
1 tangkai bunga kantan - hiris halus
½ cawan perahan limau nipis
5 tangkai cili api - hiris nipis
5 tangkai cili merah
1 sudu besar sos ikan
1 pokok daun ketumbar - hiris kasar
Garam
Gula
Cara:
1. Rebus kaki ayam beserta sedikit garam hingga lembut.
2. Buangkan tulangnya dan hiris kasar.
3. Masukkan kesemua bahan kedalam mangkuk dan gaul sebati.
4. Sejukkan dalam peti sejuk sebentar sebelum dihidang