W.E.L.C.O.M.E

web counter
Selamat Datang, Terima Kasih

Khamis, 13 Oktober 2011

Ikan Wadik - Warisan Banjar

Tekak ni dah terasa lama tak makan ikan wadik. Apakah ikan wadik? Ikan wadik ni lebih kurang macam ikan pekasam. Ikan yang dijeruk bersama garam dan beras goreng. Tapi sebenarnya aku tak tahu cara nak buatnya. Makan jer tahu... ;)

Masa kecik dulu selalu jugak makan ikan wadik ni. Mak selalu buat sebab dulu kami hidup susah. Kami baru pindah kat felda, pendapatan abah pun tak seberapa. Gaji pun banyak kena potong dengan Felda. Bagi menampung perbelanjaan, abah pun selalulah pergi memancing dan menjala ikan kat kebun. Antara hasil tangkapan adalah ikan haruan, sepat, baung, keli dan lain-lain ikan sungai. Masa kecik dulu nak makan ikan laut memang jarang2 sekali. Kalau dapat makan ayam goreng, memang melompat kesukaan lah. Sayur pun kebanyakkannya sayur kampung macam pucuk paku, pucuk ubi, terung pipit dan ulam-ulaman kampung.

Hasil tangkapan abah ni selalunya banyak kalau dia pergi menjala. Jadi mak akan buat ikan kering or ikan wadik. Jadi mak dan kakak aku akan jenuh lah menyiang ikan bagi habis sebab ikan2 tu dah mati. Kalau masih hidup akan dikurung. Aku dan adik masih kecik jadi kitaorang ni tengok jelah. Cuma kalau ada ikan yg kecik-kecik tu ada jugak tolong siang.

Yang aku tahu cara-cara nak buat ikan wadik ni. Lepas ikan-ikan dicuci mak akan perap dengan garam dan asam keping selama beberapa hari. Lepas 2 ke 3 hari diperap mak akan masukkan beras goreng yg dah ditumbuk halus. Rasanya ada bahan lain lagi tapi tak tahu pulak apa dia. Ni kena tanya mak... Hhehehe. Lapas tu ikan ni akan diperap lagi sampai cukup masin dan masamnya. Selalunya ikan yang sedap dibuat wadik ialah ikan sepat, ikan puyu dan ikan belanak.

Ikan wadik ni sedap dimakan dengan cara goreng dengan bawang merah dan cili padi. Makan panas dengan nasi putih panas. Pergghhh... Memang terangkat. Tapi teringat pulak masa kecik dulu buat macam nasi air. Nasi putih sejuk tu letak air masak, pastu campur dengan ikan wadik panas. Cara makan hirup macam makan bubur. Syiokknya zaman kecik.. ;)

Ikan wadik ni sedap jugak buat cicah dengan pulut ataupun ibu kayu rebus. Makan pulak waktu petang masa hujan. Ada pulak kopi panas. Adehhh.. kecur air liur dibuatnya. Weekend ni nak balik kampung, nak mintak mak buat ikan wadik lah.. Dah teringin sangat ni... huhuhu...

Jom layan gambar ikan wadik dan ubi kayu rebus...

^
^
^
^
^
^


~Ikan Wadik Goreng~



~Ubi Kayu Rebus~


***Ikan wadik warisan peninian...***



Tiada ulasan:

Catat Ulasan