Haaa.. Apakah?? Makan kulit cempedak?? Betul lah tu. Ini adalah salah satu makanan orang banjar. Entry sebelum ni cerita pasal Wadai Kiping. Kali ni nak cerita pasal Mandai pulak.
Apa Mandai ni?? Mandai adalah kulit cempedak yang dah dibuang kulit luarnya dan dijeruk dengan garam. Senang sangat nak buatnya. Ada banyak cara nak masak dan makan Mandai ni. Paling aku suka adalah goreng bersama bawang dan cili padi. Makan pulak dengan nasi panas. Pergghhh.. Memang mabeles. Ada jugak orang buat masak sambal dengan ikan bilis. Pun sedap jugak.
Sape kata kulit cempedak takde guna. Lepas ni kalau siapa2 yang ada beli cempedak nak buat goreng, jangan buang kulitnya. Try lah buat jeruknya dan cuba resepi di atas. Pasti anda suka.. ;)
Apa Mandai ni?? Mandai adalah kulit cempedak yang dah dibuang kulit luarnya dan dijeruk dengan garam. Senang sangat nak buatnya. Ada banyak cara nak masak dan makan Mandai ni. Paling aku suka adalah goreng bersama bawang dan cili padi. Makan pulak dengan nasi panas. Pergghhh.. Memang mabeles. Ada jugak orang buat masak sambal dengan ikan bilis. Pun sedap jugak.
Sape kata kulit cempedak takde guna. Lepas ni kalau siapa2 yang ada beli cempedak nak buat goreng, jangan buang kulitnya. Try lah buat jeruknya dan cuba resepi di atas. Pasti anda suka.. ;)
:) nmpk cam sedap jeee..t'liur liza d btnyer.
BalasPadamnanti ko buatkan utk aku yer...hihihi
BalasPadamkretip sungguh pn farah ini
BalasPadamNk ke ruby.. nanti aku cuba bg korang rasa.. hehee
BalasPadam