Wadai dalam bahasa banjar bermaksud kuih. Apa sahaja jenih kuih akan dipanggil wadai. Kiping pulak adalah kepingan tepung pulut yg telah digentel. Ada juga yang memanggil Wadai kiping sebangai Wadai Gayam.
Inilah rupanya adunan yang telah digentel.
Wadai Kiping yang telah siap dimasak. Letak durian lagi mebeles... ;)
^
^
^
^
^
RESEPI WADAI KIPING
Bahan A
Tepung pulut
Sedikit air kapur
Air
Garam
Bahan B
Santan kelapa
Gula merah
Gula pasir
Garam
Daun pandan
Durian (penambah rasa)
* sebenarnya tiada sukatan yang tepat, ikut suka je berapa banyak nak buat
Cara-cara:
1. Campurkan semua bahan A dalam bekas dan gaul sebati. Kalau lembik tambah tepung, kalau keras sangat tambah air. Asalkan boleh digentel. Gentelkan menjadi bulat dan penyekkan sedikit. Lebih kurang 1-1.5cm. Ketepikan.
2. Masak santan. Masukkan gula merah, gula pasir, garam. Kacau sebati hingga mendidih. Masukkan bahan A yang telah siap digentel tadi.
3. Masak hingga lembut.
4. Akhir sekali masukkan daun pandan dan durian.
~KULAAN NIRING NAPA TAKURIHING~ kalu nmpk sticker ni kat blkg kate org..ku senyum sorg2..oo banjar juak leh..
BalasPadamsedapnyer kak....
BalasPadam